Oscar-jelölt filmjeink

Ma délután kihirdették a 96. Oscar-díjátadó jelöltjeit. A díjátadóra 2024. március 11-én hajnalban kerül sor Los Angelesben. Az alábbi jelölt filmek a Mozinet forgalmazásában láthatók a hazai mozikban:

Egy zuhanás anatómiája (16) (Anatomie d’une chute / Anatomy of a Fall)
Oscar-jelölés – Legjobb film
Oscar-jelölés – Legjobb rendező (Justine Triet)
Oscar-jelölés – Legjobb női főszereplő (Sandra Hüller)
Oscar-jelölés – Legjobb eredeti forgatókönyv
Oscar-jelölés – Legjobb vágás

Magyarországi bemutató: már a mozikban!

Tartalom:
A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő lélektani krimiben Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül.

A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Előzetes:


Előző életek (12) (Past Lives)
Oscar-jelölés – Legjobb film
Oscar-jelölés – Legjobb eredeti forgatókönyv

Magyarországi bemutató: már a mozikban!

Tartalom:
A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönségkedvenc romantikus filmje szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről.

Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként már egészen máshol tartanak az életükben. A lány sikeres írónő New Yorkban, komoly párkapcsolatban él, a fiú viszont csak sodródik Szöulban. Az interneten keresztül újra elkezdenek kötődni egymáshoz, a gyerekkori bajtársak között igaz és mély felnőtt barátság alakul ki. Hae-sung New York-i látogatása azonban mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembenézzenek a valódi érzéseikkel.

Az A24 gyártásában készült, a Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott Előző életek a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”.

Előzetes:


A tanári szoba (12) (Das Lehrerzimmer / The Teachers’ Lounge)
Oscar-jelölés – Legjobb nemzetközi film

Magyarországi bemutató: már a mozikban!

Tartalom:
Az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok multikulturális közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja. Az elveihez hű Carla sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené: az egymással szemben álló tanulók, feldühödött szülők és tanárok konfliktusában akár az állását is elveszítheti.

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert A tanári szoba izgalmas és sokrétű alkotás. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől.

Előzetes: